7 Ara 2009

I Love "PinkStinks" ! Kız Çocuklarına Sadece Pembe Giydirmeye Son!



Oldum olası deli olmuşumdur kız çocuklarına sürekli ve neredeyse sadece pembe renk kıyafetler giydirilmesine. O kadar ciddi boyutlara geldi ki bu rahatsızlığım ben yıllardır pembe giymem, kalpli ne varsa gördüğüm anda kaçarım. Anlamam ben bu durumu bir türlü, anlayamam. Neden kardeşim neden yani? Kız olunca illa ki pembe giyilecek ki daha bebekten hadlerini bilsinler, prenses olsunlar. Yok öyle  erkek gibi kız olmak, meydan okumak dünyaya! Hani küçükken böyle elimizi gözümüze götürür de gözümüzü çıkartana kadar alttan çekiştirip "pışşıııkkk" yapardık ya! Hah tam da gözünüzde canlanmışken benden de buyurun bir "pışıııkkkk". Yok öyle dayatmalar.
Daha bebekten hem kız hem de erkek çocuklara bir takım dayatmalar başlıyor. Bebekten rollerini biçiveriyoruz onlara. "Kızlar bebekle oynasın, hadi bakalım giyin pembe kıyafetlerinizi", " eee hadi erkeklere de giydiriverin birer kot t-shirt, verin ellerine silahtı, arabaydı artık daha ne varsa -erkekliği- temsil eden, besleyen". Tamaamm herkes rolüne hazır açın perdeleri salın bebeleri. Analar&babalar sizlerin görevi de olur ha biri yolundan şaşmaya yeltenirse hemen cebinizden hazır laflarınızdan bir kaç tane çıkarmak olacak: "aa kızlar arabayla mı oynarmış hiç!", " anneeciğimm ne yapıyorsun oralarda, gel bakayım hiç senin gibi güzel bir kıza yakışıyor mu?", "aaa erkek adam ağlar mı hiç!", "ooo canım oğlum benim o yapar tabii hoh hoh hoh hadi bi daha küfret bakayım oğlum , hoh hoh hoh",  en favori suflemiz de sanırım " hadi göster amcalara pipini!".
 Tabi ki  günümüzde artık anneler bu kadar bilinçsiz değiller. Söz meclisten dışarı. Yine de kabul etmek lazım ki sizler gibi bilinçli anneler "azınlık" diye tanımlayabileceğimiz gruba  dahil.

Hep derim "hani olurda bir gün bir kızım olursa dolabında pembe görmek istemiyorum". Bu kadar da iddialıyım. Kimseler de pembe pembe, kalpli böcekli hediyeler getirmesin. Benim kızım kargo pantolonlar giyecek. Yeri geldimi elbise de giyer, prensesin önde gideni olabilir. O güzel canı nasıl isterse yani! Böyle diyen annelerin kızları da inadına daha minikten prenses olmayı tercih ediverir! Sen ne yaparsan yap boş, Murphy her yerde... .Bu yazının cezası olarak bana da doğuştan bir prenses gelir mi acaba?

Ben böyle düşünürken sabah gazetede öyle güzel bir habere rastladım ki paylaşmadan geçemedim. Bu konuda yalnız olmadığımı bilmek şahane bir duygu.

Haber şu şekilde:
İngiltere'de kız çocuklarının sadece pembe renk kıyafet ya da oyuncak bulabilmesinden yakınanlar PinkStinks adlı bir grup kurmuş. Grup, kızların başka renklerde de oyuncak bulabilmesi için kampanya başlattı...

Kampanya özetle şöyle diyor:
1990'ların başından bu yana üreticiler ve satıcılar bugün toplumda bir kızın nasıl olması gerektiğine uygun bir şekilde çocukların oyuncaklarına sınırlama getirdi. Sonuç olarak da güzellik ve imaj daha küçük yaşlarda çocukların beynine kazınıyor. Çocuk oyuncaklarında cinsiyet ayrımına son vermek istiyoruz. Erken Öğrenme Merkezi( Early Learning Center) gibi kurumlara güveniyoruz çünkü bu gibi kurumlar kızların eşit olduğunu hissetmelerine ve kalıplaşmış örnekler haline gelmemelerini sağlıyor.

Son Sözüm: Kampanya ile ilgili gerekli bütün linkleri verdim. Ben kampanya hakkında daha derin bilgilere girmek istemem. Her zaman diyorum ilk ağızdan duymak çok daha doğru bana göre. Haberin türkçesini de buradan okuyabilirsiniz.



3 yorum:

OiP dedi ki...

Kızım olsaydı ben de asla, asla pembe giydirmezdim. İllet oluyorum, tepeden tırnağa pmbe giymek isteyen küçük kızlara... Kampanyayı destekliyorum sonuna kadar. Barbie'ye de karşıyım söyliyeyim:)

NzN dedi ki...

Küçükken pembeler giydirilip ortalıkta "kız kız" dolaştırılmadım-annem sağolsun- ama Barbie'yle oynamışlığım çoktur, itiraf edeyim hemencecik :)

Adsız dedi ki...

Bu kampanyanın sonuna kadar arkasındayım!
Çocukluğu boyunca pembeden fersah fersah kaçan ve kafasını nereye çevirse tepeden tırnağa pembeye batırılmış kızları görünce kemiklerinin en dip köşelerine kadar ürperen biri olarak kesinlikle destekliyorum bu kampanyayı: Evet, pembe kokuyooooo!
Kızım olsa asla pembe giydirmem, Barbie'yle oynamalısın diye de dayatmam ona göre. (http://hazirmiyim.wordpress.com/2009/10/19/%E2%80%9Canne-olursam-asla-yapmam%E2%80%9D-dedigim-100-sey/)