8 Eki 2010

Vapur Hayatı&Vapur Gazetesi

7 yıldır aynı evde yaşıyorum (ya da dum). Evim işim arası yürüyerek 15 dk idi ve ben bu 15dk'lık mesafe için bile  yağmurlu havalarda, aşırı sıcak havalarda, soğuk havalarda taksi aranır dururdum.

 Bu hafta itibariyle hayatıma sabah-akşam 1 doz olarak alınması gereken bir köprü girdi. Hayırlı olsuunnn... Vapur kullanmaya başladım. Halka karıştım eyy dostlar!! Vapur sonrası yine taksi ile devam ediyorum pek tabii. Totom kıymetli ya! Araba ile her gün o trafik zaten çekilmez. Ayrıca vapurun yeri bende ayrıdır. Hep sevmişimdir vapur seyahatlerini. İstanbul'a ilk geldiğim zamanlarda -ki o zaman daha ilkokuldaydım ve burada üniversiteyi kazanan ablamı ziyarete gelirdim- bu şehir beni boğazından geçen kocaman kocaman gemileriyle fethetmişti. Hala çok etkilenirim geçen her yük gemisinden. İçime dokunur. Büyüler beni. Şaşırtır. Mutlu eder...
Uzun lafın kısası mutlu oldum vapurlu hayattan. Her sabah boğazı görerek, boğaz havasını alarak işe gelmenin tadı da  bir farklı. Ayrıca vapur insanları da çok renkli.
Mesela illa her sabah uyuyakalan birileri oluyor ve hiç tanımadığı biri gidip hafifçe omuzuna dokunarak uyandırıyor ki orada inecekse kaçırmasın durağını. Elinde kitabı ile arada bir kafasını kaldırıp gözünün ucu ile boğaza selam edip okumaya devam eden bir grup da var. Gazete zaten en bol bulunan malzeme vapur içinde. En bol bulunmasına rağmen de en kıymetlisi odur her daim. Yandan, önden ve arkadan hep birileri misafir olmak ister gazetenize. Kimisi gayet rahat uzatır kafasını ve utanmasa "dur durr değiştirme sayfayı, daha bitirmedim" diyecek kadar aleni katılır size. Bazıları da yan yan, çaktırmadan okumaya çalışır. Birilerinin ona baktığını farkettiği anda hoop! kafasını çevirir. 2dk sonra kıçım kıçım sokulmak sureti ile devam eder kaldığı yerden. O ara kazara sayfası değişmiş ve okuduğu yazı yarım kalmışsa vah vahh!! suratı bile düşer mutsuzluktan. Bazıları gazeteyi o kadar milletin malı olarak kabul eder ki gelip elinizdeki gazetenin orta sayfasını bile ister rahat rahat;
"Orta sayfayı ya da spor sayfasını ben alabilir miyim hanımefendi? Siz nasılsa daha başlardasınız"
Nasıl yani?? Öyle yani cicimm... Gazete milletin ortak malıdır. Adam da kendi payını istiyor işte ne şaşıyosun ki anlamadım!  Hele ki vapurdaki gazeteler hepimizindir.
Okuyan bırakır gazetesini orada ve o gazete bütün bir gün boyunca sarışının, uzunun, kısanın, esmerin, kumralın, bankacının, işçinin, boyacının, tabelacının, reklamcının, muhasebecinin, senin, benim, onun elinde gezer durur. Gün sonunda da belki kaptan köşkünün camlarını silerek bitirir görevini. Kelebek misali. 1 günlük hayat. Yaşa yaşayabildiğin kadar...
Bu sabah ben de bu gruba katıldım. Tam karşımda gazetesini çarşaf çarşaf açmış, özendire özendire okuyan bir beyin gazetesine misafirliğe gittim. Yandan yandan olmasa da gözlerimi ara ara kaçırmak sureti ile ana sayfadaki haber başlıklarını okudum. Okumadan 3 dk önce de aynı beyin hemen yanında oturan yan gözcü abiye takılmıştı gözüm. Neden kendine gazete almaz da yandan yandan eziyet halinde başkasının gazetesini okur ki diye düşünmüş ve hafiften huysuzlanmıştım konuyla ilgili...
Sonra yukarıdan birileri sopa yerine beni kendi gözlerimle dürtmeyi tercih etti. 3 dk sonra kendimi yakaladım karşımdaki gazetede dolanırken. Gerçekten de bu işin tadı da bir ayrı oluyormuş be!!

13 yorum:

kutupayusu dedi ki...

5 yıl iki yakayı vapurla geçip durdum ..o tadı nasıl özlemişim şimdi anladım ... ah nzn cım ahhh ...

NzN dedi ki...

kutup'cum,
benim hayatımda hiç düzenli vapur olmadı. ilk yani:) ayrı bir heyecan var. sürekli gözlem halindeyim...
istanbul'da lüks sayılacak bir durum sanırım trafik yerine boğazdan geçebilmek.

Burcu Çalışkan dedi ki...

nazancığım öncelikle yeni evinde güle güle otur. benimde yakın olan ev, iş aile üçgeni nedeniyle kaldığımız avrupa yakasından asyaya bir geçip daha ferah bir evde oturasım var ama yol gözümü korkutuyor. şimdi senin vapur maceranı okuyunca bir anda aklıma yatmaya başladı desem :))

A-H dedi ki...

oooh burnuma deniz kokusu geldi birden :)
birde gicik olurum o gazete ortakcilarina ben :))

Adsız dedi ki...

nzn abla , canım çok sıkkın :( mail adresini göremedim yazmak istedim sana :(
Ashley

NzN dedi ki...

burcu'cum,
ben yıllardır hayatta asya yakasında oturmam diye dolaşıyordum ortalarda. vapurun dibinde olunca bi şey farketmiyor ve gerçekten de hayat kaliteni yükseltiyormuş asya yakası :)
vapur olayı da ayrıca keyifliymiş, ayarlayıp da vapura yakın bi yerlere geçebilirsen değerlendir derim ben :))

A-H'cim,
özlemişsindir sen oralarda boğaz kokusunu, gel de bir keyif yapalım buralarda:)
ahah ben de gıcık olurdum ama dediğim gibi bu sabah kendimi de yakaladım karşımdakinin gazetesini dikizlerken :)

Ashley'cim,
hayırdır yahu! dur bakayım ben sana bi mail atıyorum oradan haberleşelim...

CEPAYNASI dedi ki...

evet...yol maratonu başladı demek...
severek gidiyorsan ne güzel:)
çay,simit,martılar...
bir de vapurlarda hala satıcılar var mI?
sevgiler.....

NzN dedi ki...

cep aynası,
walla benimki pek maraton kıvamında olmuyor. evden 5dk da vapurdayım oradan da direkt taksi ile 5dk da ofis:) yoksa geçmezdin zaten asya yakasına cicim!!
henüz 1 haftalık bir deneyimimle satıcılara denk gelmedim ama ilerleyen zamanlarda kesin haberdar ederim seni. izlemeye devam et, arkasın yarın dın dın dın dın dıınnnn

Unknown dedi ki...

HERGÜN BİR KÖPRÜ GEÇMEK ÇOK ZOR KOLAYLIKLAR DİLERİM VEDE YENİ EVNİNZ HAYIRLI OLSUN

Hilal dedi ki...

Bende bir gazete dikizleyiciyim. Ve bunu yapmaya başladığımda farkında olmuyorum, gözüm kayıveriyor. ama çok eğlenceli yinede. İnsnlar neden gıcık olurlar anlamıyorum, ben gözümle uzaktan uzaktan takılırken gazetelerimi eskiyor sanki, peehh

NzN dedi ki...

sevimlihayat,
köprü en büyük istanbul korkularından biriydi benim için ve korkumla yüzleştim :) köprü yerine deniz yolu ile ulaşım olunca öyle zor olmuyormuş! hatta keyif bile alıyorum şu anda :))

hilal,
gazete dikizleyicilerini sevelim, koruyalım, kollayalım ama kıvamda olsun lütfen :) benim okudugum gazeteyi de dibime gire gire dikizlerlerse laf ederim walla!!!

Banu dedi ki...

Yaşasın vapurlu hayat! Çocukluğundan beri vapurun girdisini çıktısını öğrenmiş biri olarak "gemiye hoşgeldin" demek istiyorum. Bu arada arada kafasını kaldırıp tekrar kitabına gömülenlerden biri de benim. Ve tabii yanımda bir de güzel vapur çayım olur :)
Ayrıca eviniz hayırlı uğurlu olsun :)

NzN dedi ki...

Banu'cum,
hoş bulduk canım hoş bulduukk!! deneyimli olarak tüyolar verirsin artık :)
çok teşekkür ederim ev ile ilgili güzel dileğine dee