15 Nis 2010

Dünyanın Yok Olmasına Dur Diyebiliyoruz Aslında!

Bazıları kıtır kıtır kemirirken dünyayı bazıları da harıl harıl çalışıyor kurtarmak için.

Güzel çalışmalar yapılıyor. Neden bangır bangır duyurulmuyor peki bunlar? Göstersenize bugünün koşullarında neler yapılabileceğini. Öğretsene herkese bu işin olurunu. Bazılarının işine çomak mı sokmak oluyor yoksa ?? Buyurun çomakla dürtüyorum birilerinin yuvasını.

• Güneş enerjisi ile çalışan 85 tonluk katamaran yapıldı. Türanor. Hedef: Dünyaya güneş enerjisinin gücünü göstermek. Önümüzdeki yıl bu amaçla dünya turuna çıkacak .

• 1 litre kızartma yağının 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini artık hepimiz biliyoruz sanırım. Amerikalı bilim adamları atık yağları kullanarak kokmayan, yanmayan bir malzeme üretmişler. Bu malzemeden de çatı izolasyonu da yapıyorlar. 3 yıl içinde satışa çıkıyor. İzolasyonun da gereksiz yakıt tüketimini engellediğini düşünürsek 1 taş ile 2 kuş!

• Sarıyer Belediyesi de sınırları içindeki tüm lokantalar ve yemek fabrikalarından toplanacak bitkisel atık yağların ekonomiye tekrar kazandırılması için bir protokol imzaladı. Hedef: 2010 yılı içinde 180 ton bitkisel atık yağ toplanması.

• 12.500 tane plastik şişeden yapılan katamaran 20 Mart’ta denize açıldı.İşi biten plastik şişeler kullanılmaya devam ediyor!

• Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar havadaki titreşimleri enerjiye dönüştürebilen jeneratörler geliştirdiler. Köprüdeki trafikten, fabrikada çalışan makinelerden ya da yalnızca kollarınızı salladağınızdaki titreşimleri alıp enerjiye çeviren bu aygıtlar, yakın bir zamanda arabaları ya da motorsiklektlerimizi çalıştırmayacak ama saatlerimiz, kablosuz alıcılarımız için enerji sağlayabilecekler.

• Londra'da ilk kez bir gökdelenin cephesinde rüzgar türbinleri kullanıldı. 148 metre uzunluğundaki bina bu sayede ihtiyacı olan elektriğin %8'ini kendi üretebiliyor. Bizde de gökdelen kılıklı binalar yapılıp duruyor. Neden bu tarz uygulamalar denenmiyor acaba??

• Antalya’da Güneşev’in temelleri atıldı. Enerjisini güneşten, su ihtiyacını da yağmur suyundan karşılayacak olan ev bir pilot proje olarak hayata geçti. Hedef: Muhtar evlerinin çatılarının da güneş enerjisi panelleri ile döşenmesi.

3 yorum:

aysema dedi ki...

O, kıtır kıtır kemirenler, bir gün çürüyüp yok olacak; ama tıkır tıkır çalışanlar eserleriyle hep yaşayacak...

Keşke yaşarken de değerleri anlaşılsa... Ne yazık ki boş tenekelerin çıkardığı gürültüden seslerini duyuramıyorlar.

Aklına,yüreğine, bileğine sağlık... Kocaman sevgilerimi gönderiyorum sana.

NzN dedi ki...

aysema - Malesef biraz geç kalarak farkına varıyoruz bir takım şeyleri... Fakat bilinçli grubun sayısı gitgide artıyor, işte bu harika bir haber! Türkiye'de bile (bile diyorum çünkü birçok ülkeye göre geriden takip ediyoruz) belediyelerin plastik poşetleri yasaklıyor olması bence bunun bir göstergesi. Bizlerin çocukları çok daha farkında yaşayacak bu topraklarda bizden sonra...

Adsız dedi ki...

ben de böyle bi şeyler yazmıştım dünyayı kurtarma hakkında.


http://lllegalsmile.blogspot.com/2010/06/bazen-dunyay-kurtarmak-istiyorum-ama.html