21 Nis 2010

Bisikletle Elektrik Üretilebiliyormuş!

Kopenhag'daki lüks bir otel süper bir uygulama başlatmış. Otel lobisine elektrik üretebilecek bisikletler koymuşlar. Misafirlere de demişler ki "En az 10 watlık elektrik üretin size yemek ısmarlayalım!". 10 watlık elektrik üretebilmek için de 15dk kadar pedal çevirmek  gerekiyormuş. Lobideki bu bisikletler de otelin jeneratörüne bağlıymış. Otelin hedefi : Bu şekilde otel ürettiği karbon miktarını düşürecek.

 Ben bu fikre de bayıldım tabii ki :)

Buradan hareketle hemen ben de kendimce bir fikir ürettim ve yetkililere duyuruyorum:
Taksim meydanına, hatta daha da ileri gidiyorum büyük şehirlerin önemli ve işlek merkezlerine neden böyle bisikletler koymuyorsunuz? Koyun bu bisikletleri meydanlara millet gidip gelip binsin bisikletlere ve hepimiz kendimizce katkıda bulunalım elektrik üretimine. Basalım pedallara. Hem biz millet olarak meraklıyız da bu tarz aktivitelere. Koy 2 kamera bak karşılığında yemek falan da istemeden kuyruk olur orada.

Oraya buraya lale koymakla harcanan paranın bir kısmını buna ayırsak ve pilot proje olarak uygulamaya başlasak pek şahane olmaz mı? Laleler de güzel tabii ki ama onların yerine daha uzun süreli yaşayabilecek çiçekler de ekilebilir şu aşamada. İleride yediğimiz önümüzde, yemediğimiz geri dönüşümdeyken her yere ekeriz o laleleri söz!!

Ayrıca parklara koydukları spor aletlerine de ilgi gitgide artıyor. Buradaki spor aletlerine de uygulanamaz mı böyle bi şey ?? Burada toplanan elektrik mahalle muhtarlıklarına yönlendirilebilir mesela.
 Olamaz mı?

8 yorum:

Antipatik Yazar dedi ki...

Kopenhag'daki otelde başlatılan bu uygulama süpermiş :)

NzN dedi ki...

Antipatik Yazar- Kesinlikle süper! Yakın zamanda bütün otellerin lobisinde görürüz umarım bu tarz uygulamaları....

Özlem Mertler dedi ki...

Kazdağlarında İmece Evi'nde yapılıyordu ancak bu pedal çevirip yemek kazanma işi süpermiş.) Darısı ülkemize...

NzN dedi ki...

Özlem'in Doğası- İmece Evi'nde de böyle bisikletler mi yapıyorlardı peki? Duymamıştım bak onu, hoşuma gitti :))

cem dedi ki...

çok imkanlı gibi durmuyor ama.. bisikletle istanbul' a elektrik üretmek..:)) ama olsa pek eğlenceli olur...

Lale mantığı başkadır, öyle değerlendirme..

NzN dedi ki...

gereksiz adam - tabii ki tüm İstanbul'un elektriğini bisikletle üretemeyiz fakat vizyon katmak, deneyim yaşatmak insanlara verilebilecek en güzel fırsatlardan biridir bence :)
Lale kısmı işin eğlencesi aslında bakma öyle dediğime. bi yandan benim de hoşuma gidiyor... öyle ya da böyle güzel yaşanmışlıklar katıyor insanların hayatına. kiminle konuşsam laleleri görmeye gitmiş, gidiyor ya da gidecek...

cem dedi ki...

Çiçek kültürü Türkler de oldukça gelişmiş olup, lâlenin bu kültürde özel bir yeri vardır.....

devamı;

http://shakayik.blogcu.com/osmanlida-lale-kulturu/2517786

Özlem Mertler dedi ki...

NzN umarım link çalışır, fotoğrafını yolluyorum hem aynı sayfada yer alan kimi çevre dostu çözümler ilgini çekebilir.Selamlar...
http://www.imeceevi.org/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=99999999&page=inline&id=205&catid=8&limitstart=0