7 Nis 2010

Bakırköy'de Plastik Poşetler Yasaklandı!

Bakırköy Belediye’si ile ilgili güzel bir haberle başladım güne.

Bakırköy’de plastik poşet kullanımı Bakırköy Belediye Meclisi kararı ile yasaklanmış. Karara uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu hükümleri uyarınca ceza uygulanacağı da ayrıca vurgulanmış. Plastik poşet yerine file, bez torba ve kese kağıdı kullanımı zorunlu hale getirilmiş.

Poşetin zorunlu olduğu yerlerde de dönüşebilir oxo biyobozunur poşet kullanılması kararı alındığını aktaran Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, market ve iş yerlerinin mevcut stoklarında bulunan taşıma amaçlı plastik poşetlerin, 1 Ağustosa kadar tüketilmesi gerektiğinin de ayrıca altını çizmiş.

Ben şapka çıkartıp, kocaman kocaman alkışlıyorum Bakırköy Belediyesini. Tabii bunun takibinin de sıkı bir şekilde yapılması gerekiyor ki bir anlamı olsun. Yoksa “koydum ben yasağı buyurun alan alsın” diyerek kenara çekilirseniz bir anlamı olmayacaktır sevgili Belediye Meclisi. Bu ilgiyi bekliyoruz sizden, buradan duyurmuş olalım, sonra demedi demeyin.

Anlamadığım bir şey var burada. Bir Belediye Mecli’si bunu uygulayabiliyorsa neden hepsi birden uygulamasın ki?? Yani neden tüm şehirde hatta tüm ülkede böyle bir karar alınıp, uygulanmıyor ki? Nasıl ki bir anda sigara yasağı geldi ve hayatımızın ortasına çat! diye oturdu bence aynı şekilde plastik poşet yasağı da bu şekilde girebilir hayatlarımıza. Ne kadar da şahane olur. Bizim milletimize güzel güzel anlatmakla pek olacak işler değil bunlar bence. Kızmayın hemen canım, haksız değilim. Buna bayıla bayıla, elinde bayrak koşarak gidecek insan sayısı pek limitlidir, kabul edelim. Bazen tepeden inme yapacaksın bir takım işleri. Yasak diyeceksin, ciddi para yasakları koyacaksın. Yasağı ilk uygulamaya başlayan jenerasyon küfredecek, söylenecek ama onların yetiştirdiği çocuklar bunları görerek büyüyeceği için onlar yasaktan korktukları için değil artık hayatlarının doğalı bu olduğu için uygulamaya başlayacaklar ve düzen değişmiş olacak. Bu kanıtlanmış bir yöntemdir. Bana göre de bu işin oluru budur arkadaşım! Yoksa gideni geri getiremezsin. Bu dünya da sizin küstahlığınıza daha fazla tahammül edemez. “Hep bana hep bana” nereye kadar??

8 yorum:

bokbocesii dedi ki...

Vay be, boyle belediyeler de varmis demekki.Umarim devami gelir, ornek olur.Mutlu oldum okuyunca.

NzN dedi ki...

bokbocesii- İlginç di mi?! Bence zaten öyle tek bir belediye ile olmaz bu işler. Bunu gören belediyeler de koşa koşa takip etmeli. Takipteyim bakalım devamı gelecek mi bu hareketin.

Burcu Çalışkan dedi ki...

çevre bilincine çok geçte olsa varabilen bir toplum olsakta yine de sevindirici bir gelişme :))

NzN dedi ki...

Sevgili Burcu- Bence hala o kadar gerilerdeyiz ki! Durum içler acısı. Ama hal böyleyken bu tarz yaklaşımları görmek beni inanılmaz mutlu ediyor. Ben çantamda sürekli bez çanta ile dolaşıyorum. Çoğu yerde yetersiz kalıyor ve market poşetlerine muhtaç kalıyorum ama napalım :)
Daha da güzel hareketleri bekliyorum heyecanla !!!

zizim bizim dedi ki...

nzn ben aynı haberi kadıköy belediyesi için de okumuştum ama pek bir değişim olmadı buralarda.
sana katılıyorum bazı işler tepeden inme olmalı, yoksa biraz zor uygulanır çünkü...

NzN dedi ki...

zizim bizim- demek ki belediyeler kendi kendilerine bi şeyler yapıyor, en azından deniyor ama duyuran yok ki. güzel güzel duyurup, anlatmazsan millete bunun değerini nereden bilsin ki hayatında böyle bir konsept olmayan amcalar, teyzeler ve de abiler, ablalar!

OiP dedi ki...

Türkiye'de oluyo bu ha??!!?? bravo valla:)

NzN dedi ki...

OİP- oluyormuş wallaha!! sonunu getirebilirler mi orasını takip etmek lazım tabii:)