14 Oca 2010

Atık Yağ Getirene Elbise Hediye


Nette öylesine dolanırken takıldım bu habere. Hemen paylaşmak istedim. Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) "muhteşem" bir kampanya başlatmış. 100 litre atık yağ getirene 1 takım elbise hediye ediyorlar. 100 litre ancak restaurantlar için geçerli olabilir diye düşünürken cevabı çat! diye yapıştırdılar yazının devamında. Evlerdeki atık yağları da düşünerek 1litre getirene ise kalem hediye ediyorlarmış. Ne kadar güzel hareketler oluyor memleketimin o taraflarında öyle. Ayakta alkışlamak isterim ben bu davranışı. Laf atanlar olmuş "amaan sempati kazanmak için yapıyorlar, falandan filandan dolayı" diye. Ne için yaparlarsa yapsınlar. İşin ucunda ne kadar faydalı bir şey var. Bu yağların zararı çok büyük. Halkımız da bilgisizlikten ya da tembellikten ya da önemsememekten boşveriyor. Ama işin ucunda bir havuç olursa herkes koşa koşa gidecektir. Hem bu yağlardan yakıt bile elde edebiliyorlar. Muhtemelen bu dernek de bunu yapacaktır zaten. Neyse ne! Çevreye katkısı var mı? Var. Ee daha ne!.

Döndüm baktım kimdir bu dernek ne yapar diye. Kısa bir araştırmanın sonunda bulduklarımı aşağıda yazıyorum:
  • 80 adet kullanılmış pil getirene sebze fidesi ve ters lale çiçeği tohumu hediye etmişler. Toplanan pilleri de bölge hastanesine teslim etmişler ve tıbbi atıklar ile birlikte imha edilmiş.
  • Ramazan ayını fırsat bilerek sigarayı bırakanlara da yine ters lale çiçeği tohumu hediye etmişler.
  • "Tohumu Bizden Ekmesi Sizden"  kampanyası başlatmış ve vatandaşlara karşılıksız çiçek tohumu dağıtmış.
  • "Her Mezara Bir Ters Lale" kampanyası ile hüznün sembolü olan ters lale çiçeğini isteyen herkese dağıtarak mezarlıkların çiçeklenmesini desteklemiş.
  • Ters lale çiçeği özen isteyen ve öyle kolay kolay açan bir çicek değilmiş. Hakkari ve Şemdinli'nin simgesi olarak da bilinirmiş. Dolayısı ile ters lale ve bölgede yetişen şifalı otları dünyaya duyurmak için üstünde çalıştıkları projeler varmış.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile hazırladığı Hakkari Kilim Günleri Projesi'ni hayata geçirmiş.

                                                 İşte bu da o meşhur ters lale çiçeği.

4 yorum:

mandalincikmazi dedi ki...

Çok güzel bir kampanya ama keşke bunu elbise kalem vs. için değilde zararlı olduğu için yapsa herkes ama ...
Neyse bu da bi şey en azından gelecek nesil daha bilinçli olur...

kutupayusu dedi ki...

süper bi kampanya...umarım başarılı olur... zamanla artacağını düşünüyorum bu tür kampanyaların ....yedik yedik tükettik dünyayı yaw..

NzN dedi ki...

Yildiz- Öncelikle hoş geldin.
Ben de kesinlikle senin gibi düşünüyorum. Fakat öyle ya da böyle en azından birilerini teşvik edecek hareketler var. Bu sevindirici bir şey.
Bizlerin bu tarz konularda bir takım "havuç" lara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.
Bu tarz bir hareketin de özellikle ülke olarak bir çoğumuzun neredeyse gözden çıkardığı bir bölgeden gelmiş olması sevindirici. Umarım ülkenin hatta bütün ülkelerin her şehrine yayılır.

kutupayusu-Derneğin diğer kampanyaları belli bir başarıya ulaşmış benim araştırmalarımdan gördüğüm kadarıyla. Burada daha büyük bir havuç olduğuna göre burada da belli bir başarı yakalanacaktır.
İstanbul'da da var mıdır acaba bu tarz kampanyalar?
Atık yağları kullanmayalım tadında kampanyalara çok denk geliyorum. Fakat bu konuda belirli bir bilinç seviyesine ulaşana kadar sanki teşvik edici ödüllere gerek var.

Adsız dedi ki...

ilginc bilgiler icin tesekkurler